^ Oldal tetejére

Keresés

Székesfehérvári
egyházmegyei múzeum
8000 Székesfehérvár,
Városház tér 4.

Nyitva tartás:
kedd—vasárnap: 10—18 óráig
hétfő szünnap


Megnyílt az István, a szent király kiállítás

Spányi Antal megyés püspök az ünnepélyes megnyitón tartott köszöntőjében rövid történeti áttekintést nyújtott a Szent István kultusz alakulásáról. A megyés püspök külön kitért Székesfehérvár kiemelt szerepére Szent István tiszteletének történetében. Spányi Antal kiemelte, hogy Az István, a szent király című kiállítás közvetlen előzményét jelentette a Szent Imre kiállítás 2007-ben és a 2012-es Szent István konferencia, melynek tudományos eredményei a tárlat koncepciójának kidolgozását segítették. A megyés püspök felhívta a figyelmet, hogy a megnyíló tárlaton olyan ritkaságok szerepelnek, mint Szent István király állkapocsereklyéje, amely 600 év után érkezett újra Magyarországra.
 

Kövér László az Országgyűlés elnöke nyitotta meg kiállításunkat. Házelnök úr beszédében figyelmeztetett, hogy minden nemzedéknek meg kell ismernie, meg kell értenie, valamint újra és újra fel kell mutatnia Szent István művét. „Azt a művet, amely boldogabb időkben a nemzet életének szilárd alapja volt, nehéz időkben támasz, amelyre tekintve mindig újra lehetett kezdeni" - mondta. Kövér László hangsúlyozta, hogy a kiállítás révén „egyre többet tudhatunk meg a szent királyról, mert a történészek végtelen türelemmel, oklevelek félmondatainak értelmezésével, új források megnyitásával hozzátesznek valamit ahhoz a nagy mozaikhoz, amelyet a történetírás megszületése óta a szakma eddig felkutatott". A házelnök szavai szerint napjainkban újra fel kell fedezni, és újra a közgondolkodás részévé kell tenni Szent Istvánt. Meg kell ismerni életét és mindazt, amit alkotott. Meg kell ismertetni a következő nemzedékekkel is életművét - hangoztatta. Kövér László szerint Szent Istvánnak olyan kihívásokkal kellett szembenéznie, amely "a legnagyobbaknak is ritkán adatik meg". Döntései kivétel nélkül kiállták az idő próbáját - mondta.

A kiállítást Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója mutatta be. A főigazgató magával ragadó, lendületes stílusban méltatta a tárlatot. Csorba László szerint a kiállításon sikerült megoldani egy komoly muzeológiai kihívást: a szent király ereklyéinek objektív, történti jelentőségüket hangsúlyozó bemutatása mellett méltó módon megőrzték azok spirituális üzenetét.  

A megnyitón Vakler Anna és az Énekmondó együttes autentikus Szent István énekeket adott elő, izgalmas hangszereléssel és zenei leleményekkel fűszerezve.

Képek a kiállításról:
{gallery}hirek/megnyilt_a_kiallitas{/gallery}


Videók a kiállításmegnyitóról:

http://www.echotv.hu/riportjaink-2013-08-31-kulonleges-mutargy-egyuttes

http://videotar.mtv.hu/Videok/2013/08/31/20/Szent_Istvan_ereklyeibol_nyilt_kiallitas_Szekesfehervaron.aspx