^ Oldal tetejére

Keresés

Székesfehérvári
egyházmegyei múzeum
8000 Székesfehérvár,
Városház tér 4.

Nyitva tartás:
kedd—vasárnap: 10—18 óráig
hétfő szünnap


Történelmi jelentőségű kiállítás Székesfehérváron

2013 őszén először látható együtt Szent István három legnagyobb ereklyetartó hermája
 

Amiről 1938-ban a szakemberek is csak álmodni mertek, az 2013-ban valósággá válik: a Szent István Emlékév csúcspontjaként az első magyar király zágrábi, székesfehérvári és kalocsai ereklyetartó hermája három hónapig együtt lesz látható a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban.

A történelmi jelentőségű találkozást hosszas diplomáciai egyeztetések és tárgyalások előzték meg, míg végül a felbecsülhetetlen értékű ezüst műtárgyak tulajdonosai – a zágrábi és a kalocsai érsekség – Szent István halálának 975. évfordulója alkalmából engedélyezték a kölcsönzést.

A különleges műtárgy-együttesnek további jelentőséget ad, hogy a világon ismert legnagyobb ereklyetartók közé tartoznak a mellszobor alakú ötvösremekek. Három évszázad művészeti csúcsteljesítményének eredményei hamarosan együtt csodálhatók meg Székesfehérváron.

Az István, a szent király című kiállításon több mint 250 értékes műtárgy és egyedi installáció segítségével mutatják be első királyunk tiszteletének kimeríthetetlen gazdagságát. Szintén történelmi jelentőségű esemény, hogy a bécsi Stephansdom Szent István ereklyéje 800 év után visszatér Székesfehérvárra, a király temetkezési helyére.

A tárlatra magyar és horvát szerzők közreműködésével katalógus is készül, amelyben részletes tanulmányok és leírások lesznek a kiállított tárgyakról.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a kiállítás látogatása előtt érdemes tájékozódni az augusztus 1-jétől induló www.szentistvankiallitas.hu honlapon. A weboldalon az eddigi legnagyobb Szent István-emlék adatbázis is elérhető lesz.


A kiállítás 2013. augusztus 31-től 2013. december 11-ig tart nyitva.